• Menu

10 tips voor vitaliteit op de werkvloer

De meeste mensen brengen meer tijd door op het werk dan waar dan ook. Daarom is het zo belangrijk dat werkgevers bijdragen aan een bedrijfscultuur waarin zowel de fysieke als mentale gezondheid van hun werknemers prioriteit heeft. Een vitaal personeelsbestand is namelijk niet alleen gelukkiger en minder vaak ziek, maar ook loyaler en productiever. Welke stappen kunt u ondernemen om vitaliteit op de werkvloer te bevorderen?

Vitaliteit op het werk actueel thema

Duurzame inzetbaarheid staat de laatste jaren hoog op de agenda in Nederland. Het is erop gericht mensen tot hun pensioen gezond, gelukkig en bekwaam aan het werk te houden1. De overheid wil dit graag stimuleren, bijvoorbeeld door middel van de Arbowet2, die werkgevers verplicht ervoor te zorgen dat de werkzaamheden geen gevaar opleveren voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Ook een leven lang ontwikkelen (LLO)3 en vitaliteit zijn belangrijke thema’s die onder duurzame inzetbaarheid vallen. Met name vitaliteit is best een breed begrip, maar in feite verwijst het naar alles wat met de gezondheid van werknemers te maken heeft. Vitaliteit wordt vaak alleen in verband gebracht met fysieke gezondheid, maar het omvat veel meer en kan een grotere impact op uw organisatie hebben dan u misschien denkt.

Wat is vitaliteit precies?

Vitaliteit betekent dat uw werknemers zich zowel fysiek als mentaal goed voelen. Dit houdt in dat ze plezier hebben in hun werk, lekker in hun vel zitten en optimaal functioneren. Natuurlijk is een vitaal gevoel voor iedereen anders. De één associeert het met regelmatig sporten, gezond eten en een actieve levensstijl, terwijl de ander het meer ziet als het kunnen omgaan met stress en mentaal veerkrachtig zijn, of een goede balans tussen werk en privé. Uiteraard is er geen goed of fout. Het is vooral belangrijk dat zowel werkgevers als werknemers er tijd en aandacht aan besteden, zodat iedereen kan ontdekken wat hen het meest vitaal maakt.

Waarom is vitaliteit op het werk belangrijk?

Vitale en gemotiveerde medewerkers vormen de basis van een prettige bedrijfscultuur en spelen een belangrijke rol in het succes van uw organisatie. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat een vitale werknemerspopulatie leidt tot minder ziekteverzuim, lagere gezondheidskosten en hogere productiviteit.4 Over het algemeen zijn werknemers die zich geestelijk en lichamelijk fit voelen gelukkiger, zowel privé als op hun werk – zeker als hun werkgever de moeite neemt daarin bij te dragen door te investeren in een vitaliteitsbeleid. Ze zullen loyaler zijn en langer in dienst blijven, wat geen overbodige luxe is met de huidige, krappe arbeidsmarkt. En hoe aantrekkelijker u bent als werkgever, hoe beter u in staat zult zijn om talent aan te trekken. Potentiële kandidaten kijken tegenwoordig namelijk verder dan een goed salaris en een auto van de zaak: ze willen werken voor een bedrijf dat flexibiliteit, inclusiviteit, kansen voor loopbaanontwikkeling en een gezonde werkomgeving biedt. Volgens het World Economic Forum kunnen de gezondheid en het welzijn van werknemers bovendien direct gekoppeld worden aan de bedrijfsprestaties, zoals de omzetcijfers en winst5.

Wat u kunt doen: 10 tips voor een vitalere werkvloer

Steeds meer werkgevers erkennen het belang van vitaliteit en zetten zich in om hier actief aan bij te dragen. Welke stappen kunt u ondernemen?

  • Cultiveer een cultuur van openheid en transparantie: moedig werknemers aan openlijk te spreken over hun werkgeluk, welzijn en behoeften, en zorg ervoor dat ze zich ook echt gehoord voelen. Het helpt om een toegewezen HR-medewerker daarvoor aan te stellen – of zelfs een Chief Happiness Officer!6
  • Stimuleer een gezonde work-life balance: bied flexibele werkuren en thuiswerkmogelijkheden aan om werknemers te helpen een gezonde balans tussen werk en privé te vinden en behouden. Moedig hen aan om voldoende pauzes te nemen en vakantiedagen op te nemen.
  • Bied welzijnsworkshops en -trainingen aan: bied regelmatig trainingen aan over stressmanagement, gezonde leefstijlkeuzes, mindfulness en ergonomie om uw medewerkers te voorzien van de kennis en hulpmiddelen die ze nodig hebben om vitaal te blijven. Door uw mensen de juiste tools in handen te geven, zullen ze zich niet gedwongen voelen door u als werkgever, maar juist intrinsiek gemotiveerd worden om iets te doen aan hun fysieke en mentale gezondheid op het werk.
  • Promoot fysieke activiteit: stimuleer werknemers om actief te zijn door bedrijfssportdagen, fitnessabonnementen of loopmeetings te organiseren. Sportieve teambuildingactiviteiten zijn ook nog eens goed voor de teamspirit en versterken onderlinge banden tussen collega’s, waardoor ze met meer plezier naar hun werk zullen gaan.
  • Zorg voor gezonde voeding op het werk: zorg voor toegang tot gezonde maaltijden en snacks om de fysieke gezondheid van werknemers te ondersteunen. Een kroketje in de kantine kan soms heerlijk zijn, maar naast al die verleidelijke opties zijn er ook allerlei lekkere, gezonde alternatieven.
  • Ergonomische werkplekken: investeer in comfortabele en ergonomisch verantwoorde werkplekken om lichamelijke klachten te voorkomen. Schaf bijvoorbeeld goede bureaustoelen en zit-statafels aan, en plaats de koffiemachine of printer wat verder weg van de werkplek. Op die manier hoeven mensen niet de hele dag achter hun bureau te zitten. Veel zitten en onvoldoende bewegen brengen namelijk aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee7.
  • Bied preventieve gezondheidszorg: implementeer een programma om burn-out en werkstress te voorkomen, en bied uw werknemers bijvoorbeeld de griepprik aan.
  • Implementeer een gericht vitaliteitsbeleid: in plaats van ad hoc beslissingen te nemen, is het belangrijk te investeren in een strategisch vitaliteitsbeleid. Er zijn talloze organisaties en experts in Nederland die u daarbij kunnen helpen en adviseren.
  • Bied professionele ontwikkelingsmogelijkheden aan: wanneer uw werknemers het gevoel hebben continu stil te staan, is dat niet bevorderlijk voor hun tevredenheid en werkgeluk. Help hen te groeien op professioneel vlak, waardoor ze zich blijven ontwikkelen en zich gewaardeerd voelen.
  • Geef het goede voorbeeld: het aanmoedigen van uw personeel om vitaler te worden, heeft weinig zin als u zelf niet het goede voorbeeld geeft. Wanneer leidinggevenden binnen een organisatie laten zien dat zij hun eigen mentale en fysieke gezondheid net zo belangrijk vinden, werkt dat ook voor hun teams motiverend.

Bij Prikvandezaak.nl ondersteunen we u graag bij het faciliteren van griepprikken voor uw werknemers, en willen we samenwerken aan een gezondere toekomst voor uw organisatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier hoe u de griepprik kunt regelen voor uw werknemers.

Let op: hoewel we zorgvuldigheid betrachten bij het samenstellen van onze content, is dit artikel niet bedoeld als medisch advies. Bij gezondheidsklachten of vragen over uw gezondheid, raden we altijd aan contact op te nemen met een gekwalificeerde arts of zorgprofessional. Onze tips en informatie zijn bedoeld ter algemene informatie en mogen niet worden gebruikt als basis voor het nemen van belangrijke medische beslissingen.

NL-NON-2024-00019