• Menu

Vraag&Antwoord

  • Is griep hetzelfde als een verkoudheid?

    Nee. Griep is een acute virusinfectie veroorzaakt door het influenzavirus, ook wel griepvirus genoemd. Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. In het dagelijks leven worden allerlei ziekten waarbij er sprake is van hoesten, verkoudheid en/of koorts “een griepje” genoemd, terwijl er wellicht geen sprake is van het influenzavirus. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een simpele verkoudheid en de echte griep.

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst erop dat griep zware ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Volledig herstel van de griep duurt gemiddeld 1 tot 3 weken.

  • Is griep een levensbedreigende ziekte?

    Griep kan een levensbedreigende ziekte zijn. De gezondheidsraad heeft een aantal risicogroepen gedefinieerd die een groter risico lopen om ernstig ziek te worden door het griepvirus. Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig.

  • Waarom wordt het aanbevolen elk jaar een griepprik te halen?

    Er zijn twee influenzavirussen die zorgen voor de seizoensgriep: influenzavirus type A en - B. Omdat er verschillende soorten influenzavirussen zijn en deze ieder jaar veranderen, kan het voorkomen dat je een jaar later weer de griep krijgt. Daarom wordt geadviseerd ieder jaar een griepprik te halen. Ieder griepseizoen wordt er een griepprik ontwikkeld als bescherming tegen virussen die volgens onderzoek het meest circuleren in onze omgeving. De WHO bepaalt elk jaar voor het noordelijk en zuidelijk halfrond, de vaccinatiesamenstelling.

  • Hoe bepaalt de WHO welke virusstammen er in de griepprik komen?

    Om te weten welke griepvirussen wereldwijd rondgaan en epidemieën veroorzaken en aan de hand daarvan aanbevelingen te kunnen doen voor de vaccinsamenstelling, heeft de WHO in 1947 een wereldwijd netwerk van Collaborating Centres for influenza (WHO CCs) en National Influenza Centres (NICs) in het leven geroepen.

    De WHO CCs maken een uitgebreide karakterisering van de griepvirussen en combineren die data wereldwijd om in februari (voor het noordelijk halfrond) en september (voor het zuidelijk halfrond) de discussie te voeren over de aanbevelingen voor de griepvaccinsamenstelling. 

  • Wat zit er in de griepprik 2023-2024?

    De werkzame stoffen in de griepprik zijn:

    Influenza virus oppervlakte-antigenen (geïnactiveerd) (hemagglutinine en neuraminidase) van de volgende stammen*: - A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09-achtige stam (A/Victoria/4897/2022, IVR-238) 15 microgram HA** - A/Darwin/9/2021 (H3N2)-achtige stam (A/Darwin/9/2021, SAN-010) 15 microgram HA** - B/Austria/1359417/2021-achtige stam (B/Austria/1359417/2021, BVR-26) 15 microgram HA** - B/Phuket/3073/2013-achtige stam (B/Phuket/3073/2013, wild type) 15 microgram HA** per dosis van 0,5 ml * gekweekt op bevruchte kippeneieren van gezonde kippen ** hemagglutinine Dit vaccin voldoet aan de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (noordelijk halfrond) en de EU-aanbeveling voor het seizoen 2023/2024.1

  • Is de griepprik veilig?

    Ja. Voordat de griepprik aan u gegeven mag worden, wordt deze goed onderzocht. De griepprik kan hierdoor veilig gebruikt worden. En er is al jarenlange ervaring met de griepprik

  • Geeft de griepprik bijwerkingen?

    De griepprik kan de eerste dagen wat pijn, roodheid of een lichte zwelling geven op de plaats van de prik. Dit gaat vanzelf weg binnen één tot twee dagen. Deze bijwerkingen ontstaan doordat uw lichaam denkt dat er sprake is van een echte infectie en zijn dus een signaal dat het vaccin werkt.

    Sommige mensen voelen zich na de griepprik een aantal dagen wat minder lekker. Klachten als lusteloosheid, hoofdpijn en verhoging kunnen voorkomen op de dag nadat de griepprik is toegediend. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen.

  • Kan ik van de griepprik de griep krijgen?

    Nee. De griepprik bevat verschillende geïnactiveerde griepvirussen. Hierdoor worden er door het lichaam afweerstoffen gemaakt tegen de griepvirussen die in het vaccin zitten. De geïnactiveerde griepvirussen in het vaccin zijn onschadelijk voor het lichaam. Griep ontstaat namelijk alleen door levende virussen.

  • Kan ik de griep alsnog krijgen als ik de griepprik heb gehad?

    Ja. De griepprik biedt geen volledige bescherming tegen griep. Dit heeft te maken met de gebruikte virusstammen in het vaccin en de circulerende virusstammen. Soms krijgt iemand die de griepprik heeft gehad toch griep. De griepklachten zijn dan vaak minder erg.

  • Ik ben zwanger, kan ik dan de griepprik krijgen?

    Ja. De griepprik is veilig voor de zwangere vrouw en het ongeboren kind. Zwangere vrouwen die horen bij de doelgroep door een bepaalde medische aandoening ontvangen een uitnodiging voor de griepprik. Zij hebben een groter risico om ernstig ziek te worden door griep. Daarom krijgen zij het advies om de griepprik te halen. Hetzelfde geldt voor net bevallen en borstvoedende vrouwen; de griepprik is veilig voor u en uw kind. Gezonde zwangere vrouwen hebben geen verhoogde kans om ziek te worden door griep. Daarom krijgen zij geen uitnodiging voor de gratis griepprik.

  • Ik heb last van allergieën, kan ik dan de griepprik krijgen?

    In het griepvaccin zitten naast stukjes van dode griepvirussen ook enkele andere stoffen. Mensen met een allergie voor deze stoffen kunnen de griepprik vaak zonder problemen nemen, maar we raden aan om bij allergieën wel te overleggen met uw huisarts. In heel zeldzame gevallen betekent een allergie voor een van deze stoffen dat u beter geen griepprik kunt krijgen. Dit geldt voor mensen van wie bekend is dat zij met een anafylactische shock reageren op kippenei-eiwit, de antibiotica neomycine of gentamicine of conserveringsmiddelen in griepvaccins. Soms zit er een heel klein beetje van deze stoffen in de griepprik. In geval van twijfel kunt u met uw huisarts bespreken of het verstandig is de griepprik te halen.

  • Is vaccinatie pijnlijk?

    Dit is erg persoonlijk.

  • Kan ik op deze website alleen de griepprik aanvragen als ik bij een bedrijf werk?

    Ja, overleg altijd met de desbetreffende persoon, die hier verantwoordelijk voor is of er vanuit het bedrijf interesse is.

  • Hoe groot moet het bedrijf waar ik werk zijn voordat ik in aanmerking kom voor de griepprik?

    Prikvandezaak.nl hanteert geen minimum aantal werknemers.